sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Liivit kahteen pukuun

Mun Hauhon kansallipuku tarvitsi päivitystä. Tein puvun 30 vuotta ja 15 kg sitten. Paita meni päälle, mutta tykkään että se on kunnolla väljä. Liivin nyöritys jäi liian paljon auki. Ja tykkimyssyn tarvikkeet on olleet sen saman 30 v. paketissa. Nämä oli lähtökohdat päivitykseen


Ensin paita. Paidassa on suuritöiset revinnäiset. Ajatuksena oli ottaa kaulus ja ranneke irti ja tehdä paina muuten uusiksi. Mutta helmipuuvillaa ei ollutkaan niin paljon, että se olisi onnistunut. No toinen oli sitten tämä elintasokiila. Siitä tuli mielenkiintoinen yksityiskohta paitaan. Tosin se ei edes näy liivin alta.


Tein uuden liivin. Ohjeet ja kaavat mulla oli jo alunperin. Kankaan tilasin Suomen Perinnetekstiilistä. Tällä kertaa vuoritin toisella tavalla kuin sen alkuperäisien ohjeen mukaan.


Tykkimyssy on vieläkin vaiheessa. Kopan tein jo 2016 kansallispukukurssilla  Ja kankaat ja puuvillaiset muliinilangat oli tosiaan tilattu silloin kun puvun tein l. 1988. Mutta nyt hankin silkkiset kirjontalangat Bragelta


Ja sitten äidillä on kaunis Jalasjärven puku. Jos oma liivi oli liian pieneksi käynyt, äidin liivi on puolestaan liian iso. Jotta voi käyttää myös tätä pukua, niin tarvitsen oman liivin.



Liivikankaan tilasin samalla kertaa, kuin Hauhon liivikankaan. Äidiltä löytyi myös kaavat ja ohjeet tähän. Myös tämän vuoritin samalla tavalla kuin Hauhon. Liivin soljen sain hankittu FBn kansallispukuryhmästä. Soljen kiinnitykseen käytin samaa kuin sen miesten Härmän puvun nappien. Eli nyöriä.


Ja tässä tämäkin liivi. Nyt minun käytettävien pukujen määrä pompsahti neljään. Tosin äidin puku on hänen, joten sitä tulee varmasti käytettyä harvemmin.





Ei kommentteja: